Mad og sundhedspolitik i Asebo
Beskrivelse af vores mad- og sundhedspolitik for Asebo
Vi vil give børnene sund og varieret mad, for at sikre trivsel og gode kostvaner.
Frokost- og Madordning i Asebo
I Vejle Kommune har forældrebestyrelsen til at beslutte, om der skal være en frokostordning i institutionen, som er gældende for en 2-årig periode.
Frokostordningen kan ikke fravælges. Der er mulighed for at vælge en 4 dages frokostordning, og dette skal meddeles på kontoret.
Forældrebestyrelsen har ligeledes besluttet, at der skal være mellemmåltider (madordningen), som er morgenmad, formiddagsmad og eftermiddagsmad. Alle børn er, som udgangspunkt, tilmeldt mellemmåltider, men ved henvendelse på kontoret, kan dette fravælges. For både børn og personalets skyld, opfordrer forældrebestyrelsen alle børn til at være med i madordningen.
Se taksterne på Asebos hjemmeside under ”moduler”.
Maden er varieret og ernæringsrigtig med udgangspunkt i sundhedsstyrelsens vejledninger og Vejle Kommunes inspirationshæfte til institutionernes ’Mad- og Måltidspolitik for 0-6-årige’. Der er rugbrød 2 gange om ugen og varm mad 3 gange om ugen. Et af de varme måltider er altid fisk.
Køkkenet
Asebos køkkenleder har ansvaret for den kost, der bliver tilberedt og serveret i Asebo. Desuden er der tilknyttet en køkkenmedhjælper.
Kosten i Asebo
Vi vælger altid friske råvarer: gerne økologiske, hvor det er muligt.
Den varme mad er hovedsageligt lavet fra bunden med mange grøntsager. Der bliver bl.a. lavet tun- og torskerognsalat, figenpålæg og rødbeder til rugbrødsdagene. Der bages brød til frugtsamling og eftermiddagsmad, og der laves desuden marmelade.
Økologi: kornprodukter, mælkeprodukter og frugt er økologiske.
Vores køkkenleder har været på kursus i økologi med henblik på at erhverve det økologiske spisemærke. I denne forbindelse har Asebos køkken fået det økologiske spisemærke i sølv - økologiandelen udgør 60-90 % af køkkenets samlede råvareindkøb.
Måltider i Asebo
Morgenmad kl. 6.30 - 7.00: Havregryn, havregrød eller rugfras med mælk.
Frugtsamling kl. 9.00: Frugt og brød, hertil serveres vand.
Frokost kl. 10.45-11.30: Alle stuer spiser frokost, varm eller kold (se madplanen) hertil serveres mælk og vand.
Eftermiddagsmad kl. 14.00: Brød, suppe, grød m.m.
Madplanen findes på Asebos hjemmeside under ”praktisk information” i afsnittet ”mad- og frokostordning”.
Madkultur
Fællesskabet omkring måltiderne i Asebo vægter vi højt, derfor forholder personalet sig løbende til vores madkultur. Det betyder bl.a. at:
- Børnene spiser altid i små grupper, så der er en rolig og hyggelig atmosfære under måltidet.
- Når vi spiser, er der mulighed for at tale med børnene om mad og sundhed.
- Vi giver børnene gode spisevaner ved f.eks. at opfordre til at smage på maden, spise varieret og ved at tale pænt om maden.
- De voksne hjælper børnene med at vurdere portionernes størrelse.
- Medarbejderne har mulighed for at spise et pædagogisk måltid sammen med børnene, hvilket skal fremme børnenes lyst til at smage nyt mad.
- Vi arbejder bevidst med børnenes selvhjulpenhed under måltidet.
- De enkelte stuer har dage, hvor de laver mad på stuen eller på bålet, gerne med egne råvarer fra højbedene f.eks. kartofler og rødbeder.
Sukkerpolitik
Vores overordnede holdning er, at det ikke er i Asebo, børnene skal smage søde sager første gang.
Der forekommer særlige lejligheder, hvor børnene bliver budt på saftevand eller en is på en varm sommerdag. I hverdagen bliver børnene ikke tilbudt sukkerholdig mad, men der kan være visse madvarer, der indeholder skjult sukker.
Forebyggelse af overvægt
Hvis vi har børn med overvægtsproblemer, sætter vi tidligt ind, og i samarbejde med forældrene søger vi hjælp og vejledning hos sundhedspleje, kostkonsulent eller bevægelseskonsulent.
Særlige hensyn
Vi forholder os til mad fra forskellige kulturer og diæter. I samråd med forældrene kan vi, i den forbindelse, undlade at servere bestemte madvarer.
Traditioner og festlige lejligheder i Asebo
Ved særlige lejligheder kan det forekomme, at børnene bliver budt på is en varm dag, et påskeæg af påskeharen og en lille slikpose af nissefar og nissemor. Til Asebos fødselsdag og julehygge serveres der saftevand, kage eller æbleskiver. Til begge arrangementer er forældrene inviteret, og de kan, i den forbindelse, være med til at regulere børnenes indtag af de sukkerholdige varer.
Farvelfester fejres i samråd med forældrene med udgangspunkt i ovenstående betragtninger.
Børnenes fødselsdage
Børnenes fødselsdage har høj prioritet, og I kan vælge at fejre dagen hjemme hos jer selv eller her i Asebo på barnets stue. Når man fejrer fødselsdag, inviteres hele stuen til at fejre den. På mellem- og storegruppedage og ved særlige begivenheder kan vi desværre ikke fejre fødselsdagen hjemme hos børnene, men gerne i Asebo på stuen.
Til fødselsdage hvor børnene inviteres hjem, opfordrer vi til, at der serveres et måltid, som kan stå i stedet for den frokost, der serveres i Asebo. Vi opfordrer til at tænke sundt og begrænse sukkerindholdet. Serveres der kagemand, is eller lignende, kan dette være i forlængelse af hovedmåltidet. Hvis man gerne vil give børnene noget, når de kommer, opfordrer vi til, at det er frugt eller grønt, f.eks. sjove frugtspyd. Vi tager ikke slikposer med hjem fra fødselsdagen.
Til børnenes fødselsdage i Asebo pyntes der fint op på stuen med fødselsdagsdug, lys, flag og balloner. Vi opfordrer til at medbringe boller og frugt.
Spørg personalet
Spørg personalet til råds eller find inspiration på bl.a. ”frugtfest” på fødevarestyrelsens hjemmeside: altomkost.dk
Aftal tidspunktet for fødselsdagen med personalet, så store og små kan glæde sig til dagen.
Ved private fødselsdage eller arrangementer, må der ikke deles invitationer ud i Asebo. Desuden ønsker personalet ikke at være inddraget i denne proces.
Revideret af forældrebestyrelsen og personalet i december 2024.