Mad og Frokostordning

Asebo har en elitesmiley. Se vores smiley-kontrolrapport i Asebo nederst på siden

Vi har i Asebo haft en madordning siden den 1. marts 2006. En madordning som en engageret forældrebestyrelse og personalegruppe var med til at bygge op, og som tilbyder børnene et sundt og varieret måltid hver dag.

Forældrebestyrelsen har kompetence til at beslutte, om der skal være en frokostordning i institutionen.
Bestyrelsen i Asebo har valgt at fortsætte med den nuværende frokostordning, gældende for en 2-årig periode. Frokosten kan ikke fravælges

Forældrebestyrelsen har desuden besluttet, at der skal være en madordning (mellemmåltider), formiddagsmad kl. 9.00 og eftermiddagsmad kl. 14.00. Alle børn er som udgangspunkt tilmeldt madordningen, men ved henvendelse på kontoret, kan madordningen fravælges. For både børn og personalets skyld, vil forældrebestyrelsen opfordre alle børn til at være med i madordningen.

For børn, der har en fast tilrettelagt 4 dages uge i en modulordning, skal det meddeles på kontoret, så man betaler for en dag mindre for frokostordningen.

Vi har sølvmærket indenfor økologi, som er 60-90 procent.

 

Se nogle af vores opskrifter på retter i Asebo her:

Opskrifter

  • Afrikansk kødtimbale

    500 g. hakket oksekød
    1-2 løg
    1 dåse abrikoser
    2-3 tsk. Karry
    salt
    peber
    1 tyk skive franskbrød ( gerne grov)
    2 dl. Mælk
    2 æg
    1 lille håndfuld hakkede smuttede mandler
    Franskbrød lægges i blød i mælken.
    Hakket løg og kød svitses.
    Brødet knuges og smuldres i, sammen med karry salt peber,
    Og hakkede abrikoser ( tag 4 fra til pynt )
    Blandingen kommes i et ildfast fad.
    Æggene røres ud i mælken og hældes over.
    Drys med mandler og de 4 abrikoser.
    Sættes i ovnen ved 175 grader i 30 min

  • Asebos fødselsdagskage

    450 g. margarine
    535 g. mel
    750 g. sukker
    1 ½ dl kakao
    8 æg
    2 tsk natron
    4 dl. Kærnemælk
    Rør sukker og margarine sammen,
    Rør et æg i af gangen
    Si de tøre ting og rør det i med kærnemælken
    Bages ved 165 grader varmluft i en stor bradepande i ca. 40 min

  • Brød

    Brød/boller:
    8 dl. Lunken vand
    50g. gær
    3 spsk. Olie elle 40g. margarine
    1 tsk. Salt
    180g. grahamsmel, havregryn eller lign.
    mel
    evt. reven gulerod, nødder eller rosiner
    Alt røres sammen, og det formes til brød eller boller,
    Lad hæve under et fugtig viskestykke til dobbelt størrelse.
    Bag ved 175 grader, brød 35 min boller 17 min

    Søndagsboller:
    Aftenen før røres det hele sammen i en 3 l. skål, filmes og sættes i
    køleskabet.
    8 dl. koldt vand
    25g. gær
    2 håndfulde havregryn
    2 tsk. salt
    2 spsk. olie
    mel til dejen er tyk, men stadig klistret.
    Næste morgen tænd ovnen på 175 grader
    Sæt boller på plade med 2 spiseskeer som dyppes i vand
    Bages 20 min. Med det samme

  • Farsbrød med grøntsager

    300g. hakket kød ( kalkun, okse, gris)
    1 hakket løg
    1 ½ tsk. Salt
    1 knivspids peber
    1 æg
    1½ dl vand
    ca. 1 dl. Havregryn
    300g. revne grøntsager (alt kan bruges)
    Der kan også tilsættes en rest kogte ris 2-3 dl. Hvis man har en rest.
    Det hele røres sammen og kommes i et ovnfast fad.
    Bages ved 175 grader i 1 time

  • Grøn fisk på kartoffelbund

    Til 2 voksne og 2 børn
    600 g. kartofler
    300 g. optøet lys sej, torsk eller pangasiusfilet
    Ca. 4 dl. Mælk
    1 sp. Mel
    1 fed hvidløg
    ½ dl. Olie
    ½ dl. Vand
    1 dl. Hakket persille
    25 g. rasp
    Salt


    Skræl kartoflerne og skær dem i ½ cm. tykke skiver. kog dem i 10 min, og kom dem i et ildfast fad,
    drys 1 tsk. Salt over.
    Rør melet ud i lidt af mælken, tilsæt resten og hæld det over, der skal så meget i at det næsten
    dækker kartoflerne.
    Læg fisken på.
    Rør hvidløg, olie, vand, persille og rasp sammen og smag til med salt. Smør det på fisken.
    Sættes i ovnen ved 175 C. i ca.40 min

  • Lady og Vagabonden

    Tomat/tunsovs
    olie
    1 løg
    1 fed hvidløg
    1 ds. Fl. tomat
    25 g. tomatkoncentrat
    Grøntsager revet eller i små tern så meget som i vil evt. peberfrugt, squash eller
    rodfrugter
    1 boillion terning
    2 tsk. Oregano
    1 dl vand
    salt
    1 ds. tun
    meljævning
    evt. lidt mælk, fløde eller flødeost hvis den er lidt skarp i smagen. 
    Svits løg og hvidløg i olien, tilsæt tomatkoncentrat og lad den simre i 1 min.
    Kom resten i og lad det koge i 15 min, jævn og smag til med salt og peber.

    Server grove pasta til og grønt

    Velbekomme

  • Tunkroketter

    350g. kartofler
    25g. smør
    2 ds. Tun i vand
    1 æg
    3 spsk. Hakket persille
    1 tsk. Salt


    1. Skræl kartoflerne og kog dem møre
    2. Hæld vand fra og mos dem med smørret
    3. Hæld vand fra tunen og kom det i sammen med resten af
    ingredienserne.
    4. Form dem og steg dem ca. 4 min på hver side i olie

  • Bjørnegrød

    6 dl. Mælk
    5 dl. Vand
    50 g. mannagryn
    60 g. hirseflager (kan undlades og så flere havregryn i)
    20 g. havregryn
    ½ tsk. Salt

    Bring vand og mælk i kog, ved middel varme.
    Tilsæt resten mens man pisker i gryden, og pisk tit indtil det koger
    igen. Skru ned på 1 og så grøden færdig efter 15 min ca.
    Hvis den er for tynd, kom mere havregryn i.
    Hvis den er for tyk mere vand eller mælk
    Spises med en rest frugtgrød, marmelade eller kanelsukker

    Evt rester kan bruges i brød

  • Chiastykker med rugbrød

    Ca. 40 stk.

    2 kg hvedemel
    40 g salt
    25 g gær
    70 g malt (lidt madkulør kan anvendes i stedet)
    75 g blå birkes
    6 dl koldt vand
    1 kg daggammelt rugbrød + 1 l vand
    Chiafrø til at drysse på chiastykkerne inden bagning (evt. hørfrø,sesam
    eller kerner)

    Fremgangsmåde:
    Rugbrødet lægges i blød i 1 liter vand et par timer
    Alle ingredienser blandes sammen
    Æltes i 10 min. på langsom styrke eller 2 min. på hurtigst.
    Sættes på køl til næste dag.
    Dejen hældes ud på et meldrysset bord, drysses med chiafrø og skæres ud i
    passende størrelser.
    Bages på 200 grader i 2-5 min

  • Sund nutella

    250 g dadler
    300 g kogte kartofler
    0,5 dl kakao

    Fremgangsmåde:
    Dadler lægges i blød dagen før.
    Det hele blendes sammen med lidt vand fra dadlerne