Mad og Frokostordning
Asebo har en elitesmiley. Se vores smiley-kontrolrapport i Asebo nederst på siden
Vi har i Asebo haft en madordning siden den 1. marts 2006. En madordning som en engageret forældrebestyrelse og personalegruppe var med til at bygge op, og som tilbyder børnene et sundt og varieret måltid hver dag.
Forældrebestyrelsen har kompetence til at beslutte, om der skal være en frokostordning i institutionen.
Bestyrelsen i Asebo har valgt at fortsætte med den nuværende frokostordning, gældende for en 2-årig periode. Frokosten kan ikke fravælges
Forældrebestyrelsen har desuden besluttet, at der skal være en madordning (mellemmåltider), formiddagsmad kl. 9.00 og eftermiddagsmad kl. 14.00. Alle børn er som udgangspunkt tilmeldt madordningen, men ved henvendelse på kontoret, kan madordningen fravælges. For både børn og personalets skyld, vil forældrebestyrelsen opfordre alle børn til at være med i madordningen.
For børn, der har en fast tilrettelagt 4 dages uge i en modulordning, skal det meddeles på kontoret, så man betaler for en dag mindre for frokostordningen.
Vi har sølvmærket indenfor økologi, som er 60-90 procent.
Se nogle af vores opskrifter på retter i Asebo her:
Opskrifter
-
Afrikansk kødtimbale
500 g. hakket oksekød
1-2 løg
1 dåse abrikoser
2-3 tsk. Karry
salt
peber
1 tyk skive franskbrød ( gerne grov)
2 dl. Mælk
2 æg
1 lille håndfuld hakkede smuttede mandler
Franskbrød lægges i blød i mælken.
Hakket løg og kød svitses.
Brødet knuges og smuldres i, sammen med karry salt peber,
Og hakkede abrikoser ( tag 4 fra til pynt )
Blandingen kommes i et ildfast fad.
Æggene røres ud i mælken og hældes over.
Drys med mandler og de 4 abrikoser.
Sættes i ovnen ved 175 grader i 30 min -
Asebos fødselsdagskage
450 g. margarine
535 g. mel
750 g. sukker
1 ½ dl kakao
8 æg
2 tsk natron
4 dl. Kærnemælk
Rør sukker og margarine sammen,
Rør et æg i af gangen
Si de tøre ting og rør det i med kærnemælken
Bages ved 165 grader varmluft i en stor bradepande i ca. 40 min -
Brød
Brød/boller:
8 dl. Lunken vand
50g. gær
3 spsk. Olie elle 40g. margarine
1 tsk. Salt
180g. grahamsmel, havregryn eller lign.
mel
evt. reven gulerod, nødder eller rosiner
Alt røres sammen, og det formes til brød eller boller,
Lad hæve under et fugtig viskestykke til dobbelt størrelse.
Bag ved 175 grader, brød 35 min boller 17 minSøndagsboller:
Aftenen før røres det hele sammen i en 3 l. skål, filmes og sættes i
køleskabet.
8 dl. koldt vand
25g. gær
2 håndfulde havregryn
2 tsk. salt
2 spsk. olie
mel til dejen er tyk, men stadig klistret.
Næste morgen tænd ovnen på 175 grader
Sæt boller på plade med 2 spiseskeer som dyppes i vand
Bages 20 min. Med det samme -
Farsbrød med grøntsager
300g. hakket kød ( kalkun, okse, gris)
1 hakket løg
1 ½ tsk. Salt
1 knivspids peber
1 æg
1½ dl vand
ca. 1 dl. Havregryn
300g. revne grøntsager (alt kan bruges)
Der kan også tilsættes en rest kogte ris 2-3 dl. Hvis man har en rest.
Det hele røres sammen og kommes i et ovnfast fad.
Bages ved 175 grader i 1 time -
Grøn fisk på kartoffelbund
Til 2 voksne og 2 børn
600 g. kartofler
300 g. optøet lys sej, torsk eller pangasiusfilet
Ca. 4 dl. Mælk
1 sp. Mel
1 fed hvidløg
½ dl. Olie
½ dl. Vand
1 dl. Hakket persille
25 g. rasp
Salt
Skræl kartoflerne og skær dem i ½ cm. tykke skiver. kog dem i 10 min, og kom dem i et ildfast fad,
drys 1 tsk. Salt over.
Rør melet ud i lidt af mælken, tilsæt resten og hæld det over, der skal så meget i at det næsten
dækker kartoflerne.
Læg fisken på.
Rør hvidløg, olie, vand, persille og rasp sammen og smag til med salt. Smør det på fisken.
Sættes i ovnen ved 175 C. i ca.40 min -
Lady og Vagabonden
Tomat/tunsovs
olie
1 løg
1 fed hvidløg
1 ds. Fl. tomat
25 g. tomatkoncentrat
Grøntsager revet eller i små tern så meget som i vil evt. peberfrugt, squash eller
rodfrugter
1 boillion terning
2 tsk. Oregano
1 dl vand
salt
1 ds. tun
meljævning
evt. lidt mælk, fløde eller flødeost hvis den er lidt skarp i smagen.
Svits løg og hvidløg i olien, tilsæt tomatkoncentrat og lad den simre i 1 min.
Kom resten i og lad det koge i 15 min, jævn og smag til med salt og peber.Server grove pasta til og grønt
Velbekomme
-
Tunkroketter
350g. kartofler
25g. smør
2 ds. Tun i vand
1 æg
3 spsk. Hakket persille
1 tsk. Salt
1. Skræl kartoflerne og kog dem møre
2. Hæld vand fra og mos dem med smørret
3. Hæld vand fra tunen og kom det i sammen med resten af
ingredienserne.
4. Form dem og steg dem ca. 4 min på hver side i olie -
Bjørnegrød
6 dl. Mælk
5 dl. Vand
50 g. mannagryn
60 g. hirseflager (kan undlades og så flere havregryn i)
20 g. havregryn
½ tsk. SaltBring vand og mælk i kog, ved middel varme.
Tilsæt resten mens man pisker i gryden, og pisk tit indtil det koger
igen. Skru ned på 1 og så grøden færdig efter 15 min ca.
Hvis den er for tynd, kom mere havregryn i.
Hvis den er for tyk mere vand eller mælk
Spises med en rest frugtgrød, marmelade eller kanelsukkerEvt rester kan bruges i brød
-
Chiastykker med rugbrød
Ca. 40 stk.
2 kg hvedemel
40 g salt
25 g gær
70 g malt (lidt madkulør kan anvendes i stedet)
75 g blå birkes
6 dl koldt vand
1 kg daggammelt rugbrød + 1 l vand
Chiafrø til at drysse på chiastykkerne inden bagning (evt. hørfrø,sesam
eller kerner)Fremgangsmåde:
Rugbrødet lægges i blød i 1 liter vand et par timer
Alle ingredienser blandes sammen
Æltes i 10 min. på langsom styrke eller 2 min. på hurtigst.
Sættes på køl til næste dag.
Dejen hældes ud på et meldrysset bord, drysses med chiafrø og skæres ud i
passende størrelser.
Bages på 200 grader i 2-5 min -
Sund nutella
250 g dadler
300 g kogte kartofler
0,5 dl kakaoFremgangsmåde:
Dadler lægges i blød dagen før.
Det hele blendes sammen med lidt vand fra dadlerne